Billig badrumsrenovering sällan bäst

Renovering innebär ofta ett eller flera glädjefyllda projekt, åtminstone i planeringsfasen och, slutligen, när allt äntligen är färdigt. Vi har en tendens att drömma stort  – och särskilt i fråga om våra hem vill vi ha ett resultat som ser bra ut, förbättrar vår vardag och behåller sin kvalitet år efter år.

Det perfekta badrummet – vad bör jag tänka på?

Utanför drömbilden väntar självfallet balansen mellan kompetens, möjlighet och ekonomi. Särskilt när det gäller rum som kräver mer detaljarbete, som badrum och kök, är det lätt att kostnaderna springer iväg för diverse specialiserade material, kranar, hemartiklar, tätningar och andra små men otroligt viktiga punkter. Alla som någon gång renoverat eller anlitat för en väl utförd badrumsrenovering (alternativt nybyggnation) vet att det krävs rikligt med kompetens, noggrannhet och professionella material för att det ska bli bra.
Trots det händer det gång på gång att förhoppningsfulla renoverare, med en önskan att vilja pressa prislappen så mycket som går, hamnar i mer trubbel än de räknat med. Visst, det är lockande att stå på bygghandeln och jämföra två liknande produkter med grovt skilda prisbilder – eller lyssna på kompisen som “känner någon som känner någon” som är villig att göra samma arbete som en erfaren firma för en bråkdel av priset. Det låter bra, i teorin.

Tyvärr är verkligheten att pris oftast reflekterar viktiga detaljer i produkten eller tjänsten. Du kan aldrig vara säker på om blandaren du beställer från en utländsk nätbutik (för en bråkdel av marknadspriset) är ordentligt tätad eller testad. Det går inte heller att räkna med ordentlig garanti, eller kundservice. Extremt billig klinker eller kakel kan tyckas likvärdig med andra, men risken är att produkten går sönder eller är svårmonterad. Fogningar, packningar, duschar och tätningar är exempel på sådant som helt enkelt måste hålla i våtrum – annars är olyckan, långsamt krypande eller omedelbar, inte särskilt långt borta.

Vilka risker finns det med billig badrumsrenovering?

Amatörmässiga arbeten innebär stor risk för kostsamma och svårlösta problem – framförallt  fuktskador. Just fuktskador tenderar att utveckla sig till komplicerade scenarion, som med lite otur även kan påverka dina grannar om du bor i hyreslägenhet eller radhus. I många fall måste fuktskador avhjälpas med torkfläktar och eventuell upprivning av det skadade området.

Ett vanligt exempel är lockelsen att lägga billig plastmatta i våtrummet istället för ett klinkergolv av kvalitet. Även om det inte är något fel på våtrumsmattor i sig (särskilt inte moderna varianter) får du högre exklusivitet och bättre tätskikt med klinkergolv. Dessutom är det inte alla plastgolv som tål golvvärme, om det finns med i planeringen.


Tätskikt av kvalitet är kanske en av de absolut viktigaste faktorerna i badrummet för att undvika problem, och har du kakel eller klinker sedan tidigare är det viktigt vid ett byte att tätskiktet inte kommer till skada. Även här finns anledning att anlita proffs och inte snåla på kostnaden, så att du tryggt kan andas ut när arbetet är klart. Tätskikstypen kan variera mellan tätskiksfolie och vätskebaserat tätskikt, och svårighetsgraden på att hantera dessa varierar.

Varför ska jag anlita en certifierad firma?

Med en certifierad, erfaren byggfirma i ryggen vet du att professionella projektledare och hantverkare finns med hela vägen, för såväl omfattande stamrenovering som mindre komplicerade uppgraderingar. Som så mycket annat i projektväg bygger en lyckad badrumsrenovering på god planering, och särskilt i urvalet av produkter och funktioner är det värdefullt att bolla med en part som har god kännedom om dessa. Anlitar du en byggfirma har du också ökat chansen att klara besiktningen av renoveringen – särskilt om du anlitar en firma som följer GVK:s branschregler “Säkra våtrum”. Bor du i Stockholmsområdet kan du läsa mer om badrumsrenovering Stockholm hos oss på Renovera Nu. Allt för att du ska kunna njuta av en av hemmets absolut viktigaste rum i många år framöver!

Tel: 08-20 40 31
E-post: info@renoveranu.com

microcement badrum

Microcement badrum – varför du bör välja bort det

Microcement har blivit en stor trend, speciellt att använda i badrum. Materialet är en cementbaserad produkt som läggs i tunna lager för en total tjocklek på 3 mm. Resultatet blir väldigt snyggt, men trots det medför microcementen en del nackdelar som bör övervägas innan materialvalet görs.

Faktum är att enligt GVK:s (Golvbranschens VåtrumsKontrolls) bedömning ska microcement ses som enbart en ytskiktsprodukt. Tätskiktsleverantören måste därför se över om det är godkänt att använda microcement direkt på tätskiktet eller inte. I Sverige finns det dock ingen certifiering för ytskikt i våtrum så det är alltid viktigt att ditt tätskikt är godkänt, oavsett om du sätter kakel eller lägger microcement.

Några andra nackdelar som finns med att välja det här materialvalet är att det lätt kan få kalkfläckar av vatten med lågt pH-värde. Materialet är inte UV-resistent och kan heller inte läggas på linoleum eller vinyl och för de golv där microcementen faktiskt kan läggas är torktiden väldigt lång. Det medför att arbetet med badrumsrenoveringen kommer ta betydligt längre tid än om du istället väljer kakel eller klinkers. Microcement är inte något som hemmafixare bara kan kasta sig över eftersom det kräver extra arbete och mycket tid. Vi rekommenderar givetvis att alltid ta hjälp av en hantverkare för att utföra golvläggning, oavsett material.

Välj granitkeramik istället

Ett superbra alternativ till microcement är granitkeramik. Det här är ett material som är tillverkat av porslinsleror och har en låg vattenabsorption, vilket gör det till ett mer hållfast och nötningståligt material. Granitkeramik ger en lyxig och stilren känsla som påminner mycket om microcement, men har desto fler fördelar. Det är ett mer hållbart och tåligt alternativ som har många användningsområden. Plattorna kan till exempel används till bänkskivor, fasadplattor och på golv.

Med det här sagt har vi aktivt valt att inte arbeta med microcement för våra badrumsprojekt – välj istället kakel, klinker eller granitkeramik till din badrumsrenovering istället! Kontakta oss på Renovera Nu om du vill få offert på din badrumsrenovering.

Tel: 08-20 40 31
E-post: info@renoveranu.com

microcement badrum

Byta klinkergolv badrum

Byta klinkergolv i badrummet

Att byta klinkergolv badrum är inte den lättaste uppgiften. För att få ett hållbart resultat som är helt korrekt utfört bör då låta en byggfirma utföra arbetet åt dig. Kanske har det uppstått en skada som gör att du måste laga spricka i klinkers, men helst utan att behöva bryta upp och byta hela golvet. Givetvis kan du utföra arbetet på egen hand, men då finns det en del saker att ta hänsyn till.

Idag finns det inga direkta förbud mot att byta ut enstaka golv- och väggplattor i badrummet. Däremot kan arbetet vara olika omfattande beroende på vilken tätskiktstypen är. I praktiken är det betydligt svårare att byta ut plattor där tätskiktet är vätskebaserat, medan ett foliesystem gör det betydligt enklare och säkrare.

Så även om det inte finns något förbud mot att byta ut enskilda plattor finns däremot risker som behöver tas med i beräkningen. Både GVK och BKR har instruktioner om hur en delreparation av tätskikt bör gå till och gemensamt för dessa är kravet på att tätskiktsprodukten är godkänd för delreparation och att tätskiktstillverkaren lämnar en beskrivning för hur ingreppet ska utföras. Utöver det här beskriver branschreglerna hur de delreparationer som utförs ska dokumenteras. Så om behovet finns för att laga enskilda delar av golvet går det bra och bryter inte mot några regler.

Byta klinkergolv badrum

Om du har tänkt byta ut klinkers själv i badrummet rekommenderas det starkt att du tar kontakt med en besiktningsman som noggrant kan undersöka så att tätskiktet återställts på rätt sätt, för att inte riskera något.

Om du istället anlitar oss direkt på Renovera Nu får du en byggfirma med erfarna hantverkare som utför ditt planerade projekt medan du kan lägga din tid på annat. På så sätt får du även ett säkert och korrekt utfört arbete utan att själv behöva vara delaktig i processen. Välkommen att kontakta oss för att boka in ett kostnadsfritt hembesök där vi går igenom dina önskemål och tar en titt på de spruckna plattorna i badrummet.

Tel: 08-20 40 31
E-post: info@renoveranu.com

Svartmögel badrum

Svartmögel badrum

Svartmögel i badrum är väldigt vanligt och det är faktiskt enklare än vad man kan tro att förebygga problemet eller få bort möglet när det redan har uppstått. Svartmögel bildar mykotoxiner vilket sprider luftburna gifter i gasform. Det här är gifter som kan ge allvarliga hälsobesvär i form av allergier, lungproblem och i värsta fall cancer. Därför är det av väldigt stor vikt att problemet behandlas och även förebyggs inför framtiden.

Hur får jag bort svartmögel badrum?

Förutom att svartmöglet kan vara en hälsofara gör det även att badrummet ser otrevligt och kanske till och med äckligt ut. Men att få bort det här möglet är inte alltid det lättaste, men det finns givetvis lösningar att ta till för att få bort svartmögel i badrummet. Det finns bra rengöringsmedel att köpa i butik idag, men om det inte skulle hjälpa mot möglet kan du behöva anlita en saneringsfirma. Då kommer företaget hjälpa dig att få bort allt svartmögel och sanera de material som har blivit angripna. Därefter kan en badrumsrenovering behöva utföras för att grundligt kunna förebygga problemet.

Hur förebygger jag mögel i badrummet?

Det finns lite olika anledningar till att svartmögel bildas i badrummet, men en av de vanligaste anledningarna är dålig ventilation i rummet. Om det inte finns någon ventilation i våtrummet kommer möglet angripa olika material och därefter börja sprida sig. Som du säkert kan ana bidrar fukten i rummet till att möglet kan uppstå. Så här är det viktigt att ventilationen ses över för att minska risken för att mögel ska uppstå. Ju bättre ventilation och torrare badrum, desto mindre är risken för att mögel sätter sig.

Ett annat sätt att förebygga svartmögel är att behandla ytor med ättika. Bara genom att blanda vatten och ättika i lika delar får du ett medel som går att spraya på de ytor du tror att svartmögel kan bildas. Det kommer göra att möglet istället håller sig borta och sprayen kan användas på alla ytor i badrummet. Dessutom är det ett miljövänligt alternativ.

Ett annat ämne som kan användas för sig eller tillsammans med ättika är bikarbonat. Om ytorna i badrummet redan är angripna av mögel är en kombination av de nämnda ämnen det bästa. Du kan även blanda bikarbonat och vatten till en tjockare pasta för att skrubba alla fogar med. Därefter går det bra att spraya ättika över för ökad effekt. Reaktionen mellan ättika och bikarbonat blir ett bubblande skum, men det är inget som förstörs, bara smutsen som försvinner.

Badkar och toalett

Vanligtvis är badkaret inte ett så drabbat område när det kommer till svartmögel badrum. Men i skarvar eller där kranar sitter kan mögel har lättare att sätta sig. Ett ställe som verkligen kan bli drabbat är golvet under karet. Att ha ett badkar kan vara väldigt mysigt, men det kan också kräva en del extra städning för att förebygga mögelbildning. Att städa runt badkaret är kanske inget som görs så ofta, även om det skulle behövas. Några viktiga saker att tänka på för dig som har ett badkar är att alltid spola ur karet när det har använts. Därmed får du bort rester av tvål och smuts som annars kan vara en bra grund för mögel att bildas i. Men kom även ihåg att du med jämna mellanrum även kommer behöva rengöra karet mer ordentligt.

Vi rekommenderar att rengöra badkaret med diskmedel eller på samma sätt som vi tidigare har beskrivit, med vatten och bikarbonat som tillsammans bildar en pasta. Sprid ut det över hela badkaret och använd en svamp för att skrubba rent, men undvik svampar som kan ge repor. Om det finns avlagringar i karet kan du addera ättika. Spola sedan bort allt med vatten.

När det gäller toalettstolen behöver den också rengöras, oftare än vad du kanske behöver rengöra badkaret. För både dig och dina gäster är det alltid trevligt med en fräsch och städad toalett. Ett viktigt ställa att hålla rent för att minska risken för svartmögel är på toasitsen vid toalettlockets fästen. Förutom att hålla det rent är det viktigt att du torkar området torrt också, annars finns risk att möglet kan bildas och frodas där. Ett annat ställe som är viktigt att rengöra och torka av är där golvet möter stolen.

Svartmögel badrum

Viktigt att rengöra fogar för att undvika svartmögel

Fogarna är viktiga att rengöra och faktum är att det finns speciellt framtagna fogborstar som gör jobbet, men det går minst lika bra att använda sig av en tandborste för att göra rent fogarna. Precis som tidigare rekommenderar vi att rengöra med bikarbonat och ättika för att effektivt och miljövänligt får bort smuts och mögel. Men givetvis finns det framtagna rengöringsmedel just för fogarna om du hellre önskar att använda det.

Om fogarna har blivit utsatta för mycket mögel där det har spridit sig över större delar av golvet kan du istället behöva en mer rejäl borsta att göra rent med. Dessutom är det bra att hela golvet skuras med vatten och såpa. För att förebygga att fogarna inte får mögel på sig är det bra att köpa impregnering och applicera på fogarna. Det gör att fogarna blir mindre porösa och därmed minskar risken för att svartmögel sätter sig.

Tvätta rent duschdraperiet

Om du har ett duschdraperi, vilket är väldigt vanligt i många badrum, är det viktigt att det rengörs ofta och noga. I och med att draperiet går ner till golvet för att skydda golvet runt om, gör det att både vatten och smuts har lätt att fastna i draperiet istället. Det blir en riktig guldgruva för smuts och mögel att frodas och därför är det viktigt att materialet rengörs eller byts ut med jämna mellanrum. Antingen kan du tvätta draperiet för hand eller i maskin, med tvättmedel och lite ättika.

Ett fräscht draperi håller inte bara möglet borta utan gör även hela badrummet snyggare och till en trevligare miljö att vistas i.  Efter varje dusch rekommenderar vi att du sprayar draperiet med ättika för att minska risken för att svartmögel sätter sig och sprider sig i badrummet.

Få hjälp med mögel i badrummet

Vill du slippa fundera på om din städning är tillräckligt bra för att ta bort och förebygga svartmögel i badrummet? Då kan du vända dig till oss. Med vår städhjälp kan du känna dig trygg med att vi tar hand om ditt badrum. Kontakta oss på Renovera nu om du är i behov av hjälp för att få bort samt förebygga svartmögel badrum:

Tel: 08-20 40 31
E-post: info@renoveranu.com

Svartmögel badrum

Badrumsrenovering Bromma

5 tips för att renovera badrum

Badrumsrenovering Södermalm

Vad kostar det att renovera ett badrum?