Svartmögel badrum

Svartmögel badrum

Svartmögel i badrum är väldigt vanligt och det är faktiskt enklare än vad man kan tro att förebygga problemet eller få bort möglet när det redan har uppstått. Svartmögel bildar mykotoxiner vilket sprider luftburna gifter i gasform. Det här är gifter som kan ge allvarliga hälsobesvär i form av allergier, lungproblem och i värsta fall cancer. Därför är det av väldigt stor vikt att problemet behandlas och även förebyggs inför framtiden.

Hur får jag bort svartmögel badrum?

Förutom att svartmöglet kan vara en hälsofara gör det även att badrummet ser otrevligt och kanske till och med äckligt ut. Men att få bort det här möglet är inte alltid det lättaste, men det finns givetvis lösningar att ta till för att få bort svartmögel i badrummet. Det finns bra rengöringsmedel att köpa i butik idag, men om det inte skulle hjälpa mot möglet kan du behöva anlita en saneringsfirma. Då kommer företaget hjälpa dig att få bort allt svartmögel och sanera de material som har blivit angripna. Därefter kan en badrumsrenovering behöva utföras för att grundligt kunna förebygga problemet.

Hur förebygger jag mögel i badrummet?

Det finns lite olika anledningar till att svartmögel bildas i badrummet, men en av de vanligaste anledningarna är dålig ventilation i rummet. Om det inte finns någon ventilation i våtrummet kommer möglet angripa olika material och därefter börja sprida sig. Som du säkert kan ana bidrar fukten i rummet till att möglet kan uppstå. Så här är det viktigt att ventilationen ses över för att minska risken för att mögel ska uppstå. Ju bättre ventilation och torrare badrum, desto mindre är risken för att mögel sätter sig.

Ett annat sätt att förebygga svartmögel är att behandla ytor med ättika. Bara genom att blanda vatten och ättika i lika delar får du ett medel som går att spraya på de ytor du tror att svartmögel kan bildas. Det kommer göra att möglet istället håller sig borta och sprayen kan användas på alla ytor i badrummet. Dessutom är det ett miljövänligt alternativ.

Ett annat ämne som kan användas för sig eller tillsammans med ättika är bikarbonat. Om ytorna i badrummet redan är angripna av mögel är en kombination av de nämnda ämnen det bästa. Du kan även blanda bikarbonat och vatten till en tjockare pasta för att skrubba alla fogar med. Därefter går det bra att spraya ättika över för ökad effekt. Reaktionen mellan ättika och bikarbonat blir ett bubblande skum, men det är inget som förstörs, bara smutsen som försvinner.

Badkar och toalett

Vanligtvis är badkaret inte ett så drabbat område när det kommer till svartmögel badrum. Men i skarvar eller där kranar sitter kan mögel har lättare att sätta sig. Ett ställe som verkligen kan bli drabbat är golvet under karet. Att ha ett badkar kan vara väldigt mysigt, men det kan också kräva en del extra städning för att förebygga mögelbildning. Att städa runt badkaret är kanske inget som görs så ofta, även om det skulle behövas. Några viktiga saker att tänka på för dig som har ett badkar är att alltid spola ur karet när det har använts. Därmed får du bort rester av tvål och smuts som annars kan vara en bra grund för mögel att bildas i. Men kom även ihåg att du med jämna mellanrum även kommer behöva rengöra karet mer ordentligt.

Vi rekommenderar att rengöra badkaret med diskmedel eller på samma sätt som vi tidigare har beskrivit, med vatten och bikarbonat som tillsammans bildar en pasta. Sprid ut det över hela badkaret och använd en svamp för att skrubba rent, men undvik svampar som kan ge repor. Om det finns avlagringar i karet kan du addera ättika. Spola sedan bort allt med vatten.

När det gäller toalettstolen behöver den också rengöras, oftare än vad du kanske behöver rengöra badkaret. För både dig och dina gäster är det alltid trevligt med en fräsch och städad toalett. Ett viktigt ställa att hålla rent för att minska risken för svartmögel är på toasitsen vid toalettlockets fästen. Förutom att hålla det rent är det viktigt att du torkar området torrt också, annars finns risk att möglet kan bildas och frodas där. Ett annat ställe som är viktigt att rengöra och torka av är där golvet möter stolen.

Svartmögel badrum

Viktigt att rengöra fogar för att undvika svartmögel

Fogarna är viktiga att rengöra och faktum är att det finns speciellt framtagna fogborstar som gör jobbet, men det går minst lika bra att använda sig av en tandborste för att göra rent fogarna. Precis som tidigare rekommenderar vi att rengöra med bikarbonat och ättika för att effektivt och miljövänligt får bort smuts och mögel. Men givetvis finns det framtagna rengöringsmedel just för fogarna om du hellre önskar att använda det.

Om fogarna har blivit utsatta för mycket mögel där det har spridit sig över större delar av golvet kan du istället behöva en mer rejäl borsta att göra rent med. Dessutom är det bra att hela golvet skuras med vatten och såpa. För att förebygga att fogarna inte får mögel på sig är det bra att köpa impregnering och applicera på fogarna. Det gör att fogarna blir mindre porösa och därmed minskar risken för att svartmögel sätter sig.

Tvätta rent duschdraperiet

Om du har ett duschdraperi, vilket är väldigt vanligt i många badrum, är det viktigt att det rengörs ofta och noga. I och med att draperiet går ner till golvet för att skydda golvet runt om, gör det att både vatten och smuts har lätt att fastna i draperiet istället. Det blir en riktig guldgruva för smuts och mögel att frodas och därför är det viktigt att materialet rengörs eller byts ut med jämna mellanrum. Antingen kan du tvätta draperiet för hand eller i maskin, med tvättmedel och lite ättika.

Ett fräscht draperi håller inte bara möglet borta utan gör även hela badrummet snyggare och till en trevligare miljö att vistas i.  Efter varje dusch rekommenderar vi att du sprayar draperiet med ättika för att minska risken för att svartmögel sätter sig och sprider sig i badrummet.

Få hjälp med mögel i badrummet

Vill du slippa fundera på om din städning är tillräckligt bra för att ta bort och förebygga svartmögel i badrummet? Då kan du vända dig till oss. Med vår städhjälp kan du känna dig trygg med att vi tar hand om ditt badrum. Kontakta oss på Renovera nu om du är i behov av hjälp för att få bort samt förebygga svartmögel badrum:

Tel: 08-20 40 31
E-post: info@renoveranu.com

Svartmögel badrum

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar